הכירו את הצוות שלנו

מנהלת הפורום
טל חייקין, RD, MAN

תזונאית קלינית בעלת תואר מוסמך בתזונה והתנהגות, המשמשת כמנהלת הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא. בנוסף, היא פעילה חברתית ואחת ממובילות התנועה הסביבתית בישראל. טל מתראיינת תדיר באמצעי התקשורת. כתבה שורה של מאמרים משפיעים על פוליטיקה של מזון והפוליטיקה של מדעי התזונה עבור עיתון "הארץ". טל מרצה ומייצגת את העמדה המקצועית של הפורום בפני מקבלי ההחלטות – ועדות הכנסת ומשרדים ממשלתיים.

נשיאת הפורום
ד"ר דורית אדלר

תזונאית קלינית המעורבת עמוקות בתחומי התזונה, בריאות הציבור, הביטחון התזונתי, קידום הבריאות – והקשר שלהם לסוגיות חברתיות. דורית שימשה בעבר כמנהלת מחלקת תזונה ודיאטטיקה במרכז הרפואי הדסה, ירושלים. כיום מתפקדת כדיאטנית הראשית של המועצה הלאומית לביטחון תזונתי, עמיתה במרכז השל לקיימות, כמו גם בוועדה המייעצת לבריאות האישה ולקידום הבריאות במשרד הבריאות. בנוסף, עמדה בראש ועדת המזון של האגודה הישראלית לסוכרת. דורית הייתה ממייסדות עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל, והיא אחת מהמובילות בתחום החינוך לסוכרת בישראל. דורית עומדת בראש ועדת ההיגוי של הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, ורואה בפעילותה בפורום פלטרפורמה מרכזית לקידום שינוי מקיף בתזונה מקיימת וביטחון תזונתי בישראל, עבור הפרט והחברה כאחד.

הועד המנהל

ד"ר אלון שפון

יו"ר הועד המנהל
ד"ר אלון שפון

מדען סביבתי שחוקר מערכות מזון, אקולוגיה וקיימות. הוא מהמייסדים של הפורום לתזונה בת קיימא וכיום משמש כיו"ר הארגון. עבודת הדוקטורט שלו במכון ויצמן תרמה להבנת ההשלכות הסביבתיות של הרגלי התזונה בארה"ב והמשמעויות של שינוי בהרגלי צריכה לדפוסי תזונה מן הצומח. במחקרו הנוכחי בבית ספר לבריאות הציבור בהרווארד אלון מתמקד בקשר בין תזונה וסביבה בהקשר של צריכת דגים וחקלאות ימית במדינות מתפתחות. בעברו אלון הוביל פרויקטים של פיתוח והעצמה נשית בקהילה הבדואית ומביא איתו ניסיון עשיר בניהול צוות, תכנון אסטרטגי, גיוס משאבים והערכת פרויקטים.

חבר הועד המנהל
עו"ד יוסי וולפסון

בעל ניסיון רב שנים בתחומי זכויות אדם, בעלי חיים והגנת הסביבה. בעברו שימש כעו"ד במוקד להגנת הפרט מיסודה של ד"ר לוטה זלצברגר ובתנו לחיות לחיות, משמש עמית הוראה באוניברסיטת תל-אביב, ופעיל בשורה של התארגנויות לשינוי חברתי. עיסוקים אלו הובילו אותו להתעמק בכלכלת מזון ובמדיניות מזון – מריכוז קורס בנושא במסגרת המכללה החברתית כלכלית בשנת 2009 וכלה בהובלה משותפת של אשכול מזון, מערכות טבע ומים בפורום האקלים הישראלי כיום.

חברת הועד המנהל
סיון בן אברהם שולמן, RD, MPH

תזונאית קלינית ואפידמיולוגית. תחום העניין המרכזי שלה הוא ההשפעה של מזון מעובד ואולטרה-מעובד על הבריאות והסביבה. מחקריה הנוכחיים בודקים את ההשפעה של צריכת מזון מעובד על ההיריון, והקשר בין צריכת בשר אדום ומעובד לסרטן.  

עו"ד אמנון קרן

חבר הועד המנהל
עו"ד אמנון קרן

מנחה קליני בקליניקה לצדק סביבתי והגנה על זכויות בעלי חיים, אליה הצטרף בשנת 2017 במסגרת הרחבת פעילותה לתחום ההגנה על בעלי החיים. הוא בעל תואר LLB מהמרכז האקדמי למשפט ולעסקים (2015), כבוגר חטיבת זכויות האדם והקליניקה לצדק חברתי-סביבתי. במסגרת לימודיו השתתף בתכנית התמחות לסטודנטים מצטיינים בקליניקה למהגרים ולפליטים בפקולטה למשפטים באוניברסיטת הרווארד. כמו כן הוא מעורב מזה למעלה מעשור בפעילות ציבורית ומשפטית לקידום זכויות אדם, זכויות בעלי חיים והגנת הסביבה.

חבר הועד המנהל
ד"ר נועם צ'כנובסקי

גנטיקאי ומטפח צמחים. ייסד את מיזם "זרעי קדם", שמטרתו שימור זרעים מקומיים, הנגשה של זרעים והפצת ידע לתועלת קהילות מקומיות ומגדלים פרטיים. נועם הוא ממקימי הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, מתוך הבנת החשיבות של גידול ירקות מקומי, בקהילות ובאופן פרטי, כחלק ממהפכת התזונה המקיימת.

חברות וחברי הפורום

פרופסור דנית שחר

חברת הפורום
פרופ' דנית שחר, RD

תזונאית קלינית ואפידמיולוגית בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריוןדנית חוקרת את הקשר בין חשיפות תזונתיות ישירות ועקיפות על מדדי בריאות. ההישגים האקדמים שלה במחקרים הקשורים לתזונה ובריאות הניבו למעלה מ- 100 פרסומים מדעיים בנושאים אלו. לצורך מחקריה היא מפתחת שיטות הערכה תזונתית בגישות שונות וחדשניות. אלו כוללות הערכה כמותית של דפוסי תזונה, צריכה תזונתית, חשיפה לחומרי הדברה ועומס סביבתי של מזון. כיום תחום המחקר העיקרי שלה מתמקד בפיתוח אלגוריתם שיחבר בין תזונה, סביבה ובריאות. דנית חברה בוועדות רבות במסגרת עבודתה באוניברסיטה ובמשרד הבריאות ולקחה חלק בניסוח ההנחיות התזונתיות ובקידום תזונה בריאה ומקיימת לכל.

חבר הפורום
ד"ר עופר מנדלסון

אגרונום המתמחה בחקלאות בת קיימא. בהמשך לתואר שני בהגנת הצומח מהפקולטה לחקלאות סיים דוקטורט באוניברסיטת ת"א שהתמקד בהשפעה ובאימוץ של הדברה משולבת (IPM) אזורית, כשיטה להפחתת השימוש בחומרי הדברה. מעורב בפרויקטים בישראל ובאפריקה לשיפור מדיניות אגרו-אקולוגית וניהול חקלאי ברמה אזורית, לטובת ממשק טוב יותר בין חקלאות וסביבה תוך שמירת היקף היצור ורווחי החקלאים. עופר הצטרף לפורום הישראלי לחקלאות בת קיימא כדי לקדם את החקלאות המקומית כחלק ממערכת מזון מקיימת וביטחון המזון הלאומי.      

חברת הפורום
ד"ר סיגל טפר, RD

תזונאית קלינית ואפידמיולוגית. תחום המחקר שלה הוא תזונה בת קיימא. עבודתה כחוקרת במכללה האקדמית תל חי עוסקת בהבנה ומדידה של תזונה מקיימת. מטרתה להבין איך דפוסי אכילה שונים משפיעים על סביבה, ומהן ההתערבויות הטובות ביותר לשיפור תזונת הציבור, כדי להפוך אותה לבריאה ומקיימת יותר. סיגל מאמינה ששיקולי קיימות הם החוליה החסרה בתזונות בריאות. היא בוגרת תכנית עמיתי השל במרכז השל לקיימות. סיגל הצטרפה לפורום הישראלי לתזונה בת קיימא מתוך רצון לקדם תזונות בריאות ומקיימות, לצד ההבנה שיש להתמודד עם מערכת המזון בכללותה. בנוסף, במסגרת תפקידה כמרצה, מקדמת סיגל סוגיות כמו אקטיביזם תזונתי ומנהיגות ליצירת שינוי בסביבות מזון לא בריאות.

חבר הפורום
פרופ' אייל גרוס

חבר סגל בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב, מלמד וחוקר בתחומים של משפט בינלאומי ומשפט חוקתי. הוא מלמד כפרופסור אורח ב SOAS, University of London. בוגר של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב ושל HARVARD LAW SCHOOL. הוא שימש כמרצה וחוקר אורח במקומות שונים, לרבות כ- GLOBAL HEALTH AND HUMAN RIGHT FELLOW ב Harvard Law School. פרופסור גרוס פרסם וחקר רבות בתחום של בריאות וזכויות אדם. הוא עורך משותף של The Right To Health At The Public/Private Divide: A Global Comparative Study (Cambridge University Press, 2014) שכולל את מאמרו על הזכות לבריאות בישראל. מאמרים נוספים שלו על הזכות לבריאות פורסמו בארץ ובחו"ל.

חבר הפורום
ד"ר גיורא אלכסנדרון

חבר סגל במחלקה להוראת המדעים, מכון ויצמן למדע. מחקריו עוסקים בהוראת המדעים, בינה מלאכותית, וטכנולוגיות למידה, במטרה לפתח סביבות למידה ׳חכמות׳ ללמידה מותאמת אישית. גיורא פעיל בתחום הסביבה בישראל שנים רבות. ביחד עם שותפיו, הוא הקים את הפורום הישראלי לתזונה בת-קיימא מתוך הבנה שהאנושות נדרשת לאמץ הרגלי תזונה בריאים יותר לאדם ולסביבה, ושקידום אתגר זה דורש מאמץ משולב של חוקרים ואנשי מקצוע מתחומים שונים, המחוייבים לאינטרס הציבורי ולקבלת החלטות מבוססת-מחקר.

חברת הפורום
ד"ר יעל קופרמן, RD

תזונאית קלינית ומדענית בעלת תעודת הוראה בביולוגיה. יעל עובדת כמדענית במכון ויצמן למדע. תחומי המחקר שלה הוא מאזן אנרגטי וויסותו על ידי גורמים כדוגמת עקה והמיקרוביום. יעל מאמינה בחשיבות של חינוך ככלי מרכזי בהעצמת ילדים ומבוגרים, תוך מתן ידע על תזונה והשפעתה על הבריאות האנושית והפלנטרית. יעל הצטרפה לפורום הישראלי לתזונה בת קיימא מתוך רצון לקדם אורח חיים בריא ומקיים יותר בחברה הישראלית.

חבר הפורום
פרופ' נמרוד לוז

גאוגרף תרבותי פוליטי המתמחה באסלאם ובמזרח התיכון, תיאוריות תרבותיות, נוף, דת ואוכל כמרחב פוליטי-תרבותי. מחקרו ותחומי מחקרו הבינתחומיים עוסקים ביחסים המורכבים וההשפעות ההדדיות שבין חברה תרבות וסביבה מעשה ידי אדם. בשנים האחרונות מתמקד במחקר הכשלים המערכתיים בדרכי המזון המודרניות ובמזון/אוכל כמרחב סוציו-פוליטי. כיום משמש כראש רשות המחקר במכללה האקדמית כנרת.

אייל צחור

חבר הפורום
ד"ר אסף צחור

מוביל את המחקר בנושא סיכון כרוני במערכת המזון העולמית, ומערכות קריטיות אחרות, במסגרת ה-CSER. בנוסף, הוא חבר בסגל האקדמי של מרכז המחקר האינטרדיסציפלינרי של הביטחון התזונתי העולמי בקיימברידג'. ד"ר צחור חבר בחברה הגאוגרפית המלכותית (FRGS), ומומחה לפיתוח בר קיימא ולעתיד המזון בפורום הכלכלי העולמי. את השכלתו רכש באוניברסיטת אוקספורד, אוניברסיטת לונדון, אוניברסיטת קיימברידג', ואוניברסיטת קולומביה שבניו יורק.

יעל גבריאלי

חברת הפורום
ד״ר יעל גבריאלי

עוסקת בהנגשת ידע מדעי בנושאי טבע וסביבה לציבור הרחב. היא בעלת תואר שלישי בביולוגיה התפתחותית וחקר הסרטן, תואר שני באקולוגיה מיקרוביאלית, ותואר ראשון בחקלאות. בנוסף, יעל בעלת תעודת הסמכה במוזיאולוגיה. היא ייסדה וניהלה את קמפוס טבע, הפרויקט המקדים למוזיאון הטבע ע״ש שטיינהרדט. במהלך שנות ההקמה של מוזיאון הטבע, יעל הובילה את פיתוח הפרוגרמות לתצוגות ולפעילות הציבורית. לאחר פתיחת מוזיאון הטבע ועד 2022, יעל הייתה מנהלת האגף לחינוך ותקשורת מדע וחברת הנהלת המוזיאון. יעל מאמינה כי אוריינות מדעית חיונית לאזרח המאה ה-21, וכי ידע מדעי הוא הבסיס להחלטות נבונות הנוגעות לתזונה, בריאות וסביבה. לכן, נוסף לפיתוח תוכניות חינוכיות, יעל כתבה והפיקה פרסומים רבים בדפוס ובמרשתת, אשר נועדו להנגיש את המדע בנושאי טבע וסביבה לציבור הרחב, למחנכים, לסטודנטים ולמקבלי החלטות.

חבר הפורום
ד"ר חיים חביב

דוקטור בביוכימיה ורוקח מקצועי, עובד כמדען פיתוח בחברת Biotechnology General. ניהל בעבר את תוכנית היישוג של מכון דוידסון לחינוך מדעי, זרוע החינוך המדעי של מכון ויצמן למדע ברחובות. חיים הוא אחד ממייסדי הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, בו הוא פועל לעיצוב עתיד טוב יותר לדורות הבאים, ומשתמש בכישוריו המדעיים, כמו גם בנסיונו בחינוך מדעי, לקידום הקיימות והבטיחות התזונתית.

חברת הפורום
דנה אפרתי פיליפ

בוגרת ומוסמכת בית הספר לתזונה באוניברסיטה העברית. המחקרים שלה על אי-ביטחון תזונתי ובנקי מזון ועל אינטראקציה בין תזונה לגנום פורסמו בעיתונים מדעיים מובילים. דנה היא דוקטורנטית במעבדה לקיימות ולמדיניות סביבתית במחלקה לגאוגרפיה ולפיתוח סביבתי באוניברסיטת בן גוריון וחוקרת בצוות מחקר במרכז השל לקיימות בנושא אנרגיות מתחדשות. לפני כן עבדה כיועצת פרלמנטרית לחה"כ יעל כהן פארן. בשאר הזמן היא מגדלת ירקות אורגניים ומאמצת בעלי חיים לרוב.

דניאל שירייב

חבר הפורום

דניאל שירייב, RD

תזונאי קליני, בוגר הפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית. סטודנט לתואר מוסמך באפידמיולוגיה קלינית בבית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית. בעל רקע בתחום התכנות ובניית האתרים. מסייע בתחזוקת המערך הדיגיטלי של הפורום ובכתיבת ועריכת תכנים.​

ועדת ההיגוי

פרופ' אליוט בארי - הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא

חבר ועדת ההיגוי
פרופ' אליוט בארי

פרופסור באוניברסיטת עברית בירושלים. תחומי המחקר העיקריים שלו נוגעים בבעיות הביו-פסיכו-סוציאלית של רגולציית משקל מהשמנה היתר לאנורקסיה נרבוזה, והיתרונות של התזונה הים תיכונית; המחקר במעבדה שלו בודק את ההשפעות של תזונה על התפקוד הקוגניטיבי. מסינתזה של עבודותיו הוא פתח את המושג Sociotype על מנת להבין כיצד אנשים מתמודדים עם לחץ ומחלות כרוניות. בארי עמד בראש ועדות לאומיות לתוספי מזון והשמנת יתר, והוא יועץ לתזונה במשרד הבריאות. פרופ’ בארי הוא יועץ לארגון הבריאות העולמי, הבנק עולמי ולממשלה הסרבית בנושאי בריאות הציבור. הוא היה מנהל בית ספר בראון לבריאות הציבור ורפואה קהילתי (2003-6) וראש המרכז לשיתוף פעולה בבניית יכולת בבריאות הציבור של ארגון הבריאות העולמי (2007-2013). בארי היה מנהל המחלקה לתזונה אנושית ומטבוליזם בבית הספר לרפואה באוניברסיטה עברית-הדסה והיה יועץ בארגון המזון והחקלאות העולמי (2013-4) שבו, בעקבות פיתוח ופרסום אינדקס תזונתי גלובלי, הוא עבד על אינדיקטורים לביטחון תזונתי וקיימות.

פרופ' ליסה ששון - הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא

חברת ועדת ההיגוי
פרופ' ליסה ששון

דיאטנית מוסמכת וחברת סגל במחלקה לתזונה, לימודי מזון ובריאות הציבור באוניברסיטת ניו יורק (NYU). בתפקיד זה היא מלמדת מגוון קורסים ברמות שונות, ומרכזת את התכנית הקלינית לתואר שני, ההתמחות לדיאטנים, והתכנית ללימודי חו"ל של NYU בטוסקנה בנושא המטבח האיטלקי והתזונה הים תיכונית. פרופ' ששון עובדת גם עם ביה"ס לרפואת שיניים של NYU בקידום תחומי התזונה ובריאות הפה במסגרת תכנית הלימודים שלהם. בנוסף לעבודתה ב-NYU, ליסה מייעצת ללקוחות פרטיים בתזונה נכונה ושמירת משקל, ומשמשת כיועצת יחסי ציבור של ערוץ ניקלודיאון בנושאי בריאות. ליסה היתה חברה בקבוצת העבודה בנושא עיבוד מזון של Global Reporting Initiative, ארגון ללא מטרות רווח שפיתח את הנחיות הדיווח בנושאי קיימות הנפוצות ביותר בעולם.

ד"ר מידד קיסינג'ר - הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא

חבר ועדת ההיגוי
ד"ר מידד קיסינג'ר

חבר סגל במחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי באוניברסיטת בן גוריון. הרקע האקדמי ותחומי הענין שלו הם מולטידיסציפלינאריים, כגיאוגרף המתמחה בחשבונאות ביו-פיסיקאלית ובפיתוח ותכנון ברי קיימא. המחקר שלו בוחן את הקשר בין פעילות אנושית והסביבה הטבעית (תלות והשפעה). הוא מפתח ומשתמש בכלי חשבונאות ביו-פיסיקאלית (לדוגמא, קרקע, אנרגיה ומים), ובוחן את השפעות המדיניות של קשרי אדם-סביבה ברמות מרחביות שונות. למידד קיסינג'ר תואר ד"ר בתכנון עירוני ואזורי מביה"ס לתכנון קהילתי ואזורי באוניברסיטת בריטיש קולומביה ((UBC ותואר שני בניהול משאבי סביבה מאוניברסיטת חיפה. ד"ר קיסינג'ר מוביל את קבוצת המחקר לקיימות ומדיניות סביבתית במחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי באוניברסיטת בן גוריון בנגב. בהמשך לתחומי הענין שצויינו לעיל, אחד ההיבטים של קבוצת המחקר מתמקד בקיימות של מערכות מזון. המחקר בוחן קשרים ישירים ועקיפים בין יצור וצריכת מזון והיבטים שונים של קיימות. מספר דוגמאות של פרוייקטי מחקר עדכניים הן: מחקר שבחן את התשומות והתוצרת הביו-פיסקאליים של מערכת הגרעינים והבשר בישראל, מחקר על ביטחון המזון בישראל שבחן עד לאיזו מידה יכולה ישראל לפתח אספקת מזון עצמאית ומחקר הבוחן את צריכת המזון וטביעת הרגל שלה במשקי בית.

פרופ' תמר דיין - הפורום הישראלי לתזונה בת-קיימא

חברת ועדת ההיגוי
פרופ' תמר דיין

חברת סגל במחלקה לזואולוגיה של אוניברסיטת ת"א, העוסקת רבות בתחומי אקולוגיה ושמירת טבע. לפרופ' דיין מעורבות רבה בתחומי פיתוח ושילוב קיימות, סביבה וחקלאות, וניסיון רב שנים בפעילות מדעית וציבורית. בין השאר כיהנה בשורה של תפקידים ציבוריים מדעיים וסביבתיים: במליאת רשות הטבע והגנים, כיו"ר ועדת האדם והביוספירה של אונסקו בישראל, כחברת מועצת גנים לאומיים ושמורות טבע, כיו"ר מועצת מכון דש"א (דמותה של ארץ), כחברת דירקטוריון המכון לחקר ימים ואגמים בישראל, כחברת המועצה הלאומית למחקר ופיתוח אזרחי וכיו"ר הוועד המנהל של החברה להגנת הטבע. בשנים האחרונות היא מובילה את הקמתו של משכן אוספי הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל-אביב, שישמש בית לאוספי הטבע הלאומיים של ישראל.

פרופ' רון מילוא - הפורום הישראלי לתזונה בת-קיימא

חבר ועדת ההיגוי
פרופ' רון מילוא

חבר סגל במחלקה למדעי הצמח והסביבה במכון ויצמן למדע. פרופ’ מילוא פועל לרתום את כלי המחקר של הביולוגיה המערכתית (Systems Biology) למען אתגרי הסביבה והקיימות. במעבדתו חוקרים את תהליכי הפוטוסינתזה וקיבוע הפחמן שהם המנוע של עולם הטבע להמרת אנרגיית שמש לסוכרים. זהו גם מקור האוכל של האנושות והתהליך הדומיננטי בקביעת הרכב האטמוספירה. המחקרים מתרכזים בבדיקת האפשרויות של מסלולי מטבוליזם מבוססי פחמן בניסיון להבין את עקרונות העיצוב הבסיסיים שאליהם התכנסה האבולוציה במהלך מיליוני שנות ניסויים. מטרת המחקר ללמוד איך לשפר את יכולתנו לייצר מזון ודלק ביתר יעילות. בשנים האחרונות מתבצע במעבדתו מחקר שבוחן את ההשלכות הסביבתיות של יצור וצריכה של מזון מן החי – עוד מסלול מטאבולי חשוב עבור האנושות, שמתרחש בקנה מידה אזורי וגלובלי. פרופ’ מילוא יזם ומפתח את BioNumbers, בסיס נתונים של מספרים ביולוגים שימושיים עבור חוקרים והציבור הרחב.

דילוג לתוכן