מנהלת


טל חייקין, RD, MAN, היא תזונאית קלינית בעלת תואר מוסמך בתזונה והתנהגות, המשמשת כמנהלת הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא. בנוסף, היא פעילה חברתית ואחת ממובילות התנועה הסביבתית בישראל. טל מתראיינת תדיר באמצעי התקשורת. כתבה שורה של מאמרים משפיעים על פוליטיקה של מזון והפוליטיקה של מדעי התזונה עבור עיתון "הארץ". טל מרצה ומייצגת את העמדה המקצועית של הפורום בפני מקבלי ההחלטות – ועדות הכנסת ומשרדים ממשלתיים.

הצוות


ד"ר חגית אולנובסקי
, Ph.D בביולוגיה סביבתית, היא יועצת בריאות סביבתית המתמחה בניהול סיכונים ובנושאי מדע ומדיניות. בוגרת התכנית היוקרתית "ממשק", בה שימשה כיועצת מדעית למדען הראשי של המשרד להגנת הסביבה. כיום חגית היא יועצת פרילנסרית לממשלת ישראל, ארגוני החברה האזרחית ורשויות מקומיות. היא ממייסדות הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא ודרכו היא מקדמת את אמונתה כי כל ילד בישראל זכאי לאכול מזון בריא, בר השגה וידידותי לסביבה – בהווה ובעתיד.


ד"ר עופר מנדלסון,
אגרונום המתמחה בחקלאות בת קיימא. בהמשך לתואר שני בהגנת הצומח מהפקולטה לחקלאות סיים דוקטורט באוניברסיטת ת"א שהתמקד בהשפעה ובאימוץ של הדברה משולבת (IPM) אזורית, כשיטה להפחתת השימוש בחומרי הדברה. מעורב בפרויקטים בישראל ובאפריקה לשיפור מדיניות אגרו-אקולוגית וניהול חקלאי ברמה אזורית, לטובת ממשק טוב יותר בין חקלאות וסביבה תוך שמירת היקף היצור ורווחי החקלאים. עופר הצטרף לפורום הישראלי לחקלאות בת קיימא כדי לקדם את החקלאות המקומית כחלק ממערכת מזון מקיימת וביטחון המזון הלאומי.    


ד"ר סיגל טפר
, RD, PhD, היא תזונאית קלינית ואפידמיולוגית. תחום המחקר שלה הוא תזונה בת קיימא. עבודתה כחוקרת במכללה האקדמית תל חי עוסקת בהבנה ומדידה של תזונה מקיימת. מטרתה להבין איך דפוסי אכילה שונים משפיעים על סביבה, ומהן ההתערבויות הטובות ביותר לשיפור תזונת הציבור, כדי להפוך אותה לבריאה ומקיימת יותר. סיגל מאמינה ששיקולי קיימות הם החוליה החסרה בתזונות בריאות. היא בוגרת תכנית עמיתי השל במרכז השל לקיימות. סיגל הצטרפה לפורום הישראלי לתזונה בת קיימא מתוך רצון לקדם תזונות בריאות ומקיימות, לצד ההבנה שיש להתמודד עם מערכת המזון בכללותה. בנוסף, במסגרת תפקידה כמרצה, מקדמת סיגל סוגיות כמו אקטיביזם תזונתי ומנהיגות ליצירת שינוי בסביבות מזון לא בריאות.


סיון בן אברהם שולמן
, RD, MPH, היא תזונאית קלינית ואפידמיולוגית. תחום העניין המרכזי שלה הוא ההשפעה של מזון מעובד ואולטרה-מעובד על הבריאות והסביבה. מחקריה הנוכחיים בודקים את ההשפעה של צריכת מזון מעובד על ההיריון, והקשר בין צריכת בשר אדום ומעובד לסרטן.


ד"ר יעל קופרמן
, RD, PhD, היא תזונאית קלינית ומדענית בעלת תעודת הוראה בביולוגיה. יעל עובדת כמדענית במכון ויצמן למדע. תחומי המחקר שלה הוא מאזן אנרגטי וויסותו על ידי גורמים כדוגמת עקה והמיקרוביום. יעל מאמינה בחשיבות של חינוך ככלי מרכזי בהעצמת ילדים ומבוגרים, תוך מתן ידע על תזונה והשפעתה על הבריאות האנושית והפלנטרית. יעל הצטרפה לפורום הישראלי לתזונה בת קיימא מתוך רצון לקדם אורח חיים בריא ומקיים יותר בחברה הישראלית.


דנה אפרתי פיליפ
היא בוגרת ומוסמכת בית הספר לתזונה באוניברסיטה העברית. המחקרים שלה על אי-ביטחון תזונתי ובנקי מזון ועל אינטראקציה בין תזונה לגנום פורסמו בעיתונים מדעיים מובילים. דנה היא דוקטורנטית במעבדה לקיימות ולמדיניות סביבתית במחלקה לגאוגרפיה ולפיתוח סביבתי באוניברסיטת בן גוריון וחוקרת בצוות מחקר במרכז השל לקיימות בנושא אנרגיות מתחדשות. לפני כן עבדה כיועצת פרלמנטרית לחה"כ יעל כהן פארן. בשאר הזמן היא מגדלת ירקות אורגניים ומאמצת בעלי חיים לרוב.


ד"ר חיים חביב
, Ph.D בביוכימיה ורוקח מקצועי, עובד כמדען פיתוח בחברת Biotechnology General. ניהל בעבר את תוכנית היישוג של מכון דוידסון לחינוך מדעי, זרוע החינוך המדעי של מכון ויצמן למדע ברחובות. חיים הוא אחד ממייסדי הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, בו הוא פועל לעיצוב עתיד טוב יותר לדורות הבאים, ומשתמש בכישוריו המדעיים, כמו גם בנסיונו בחינוך מדעי, לקידום הקיימות והבטיחות התזונתית.

נשיאה


ד"ר דורית אדלר
היא תזונאית קלינית המעורבת עמוקות בתחומי התזונה, בריאות הציבור, הביטחון התזונתי, קידום הבריאות – והקשר שלהם לסוגיות חברתיות. דורית שימשה בעבר כמנהלת מחלקת תזונה ודיאטטיקה במרכז הרפואי הדסה, ירושלים. כיום מתפקדת כדיאטנית הראשית של המועצה הלאומית לביטחון תזונתי, עמיתה במרכז השל לקיימות, כמו גם בוועדה המייעצת לבריאות האישה ולקידום הבריאות במשרד הבריאות. בנוסף, עמדה בראש ועדת המזון של האגודה הישראלית לסוכרת. דורית הייתה ממייסדות עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל, והיא אחת מהמובילות בתחום החינוך לסוכרת בישראל. דורית עומדת בראש ועדת ההיגוי של הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, ורואה בפעילותה בפורום פלטרפורמה מרכזית לקידום שינוי מקיף בתזונה מקיימת וביטחון תזונתי בישראל, עבור הפרט והחברה כאחד.

ועד מנהל

ד
ד"ר אלון שפון –
אלון הוא מדען סביבתי שחוקר מערכות מזון, אקולוגיה וקיימות. הוא מהמייסדים של הפורום לתזונה בת קיימא וכיום משמש כיו"ר הארגון. עבודת הדוקטורט שלו במכון ויצמן תרמה להבנת ההשלכות הסביבתיות של הרגלי התזונה בארה"ב והמשמעויות של שינוי בהרגלי צריכה לדפוסי תזונה מן הצומח. במחקרו הנוכחי בבית ספר לבריאות הציבור בהרווארד אלון מתמקד בקשר בין תזונה וסביבה בהקשר של צריכת דגים וחקלאות ימית במדינות מתפתחות. בעברו אלון הוביל פרויקטים של פיתוח והעצמה נשית בקהילה הבדואית ומביא איתו ניסיון עשיר בניהול צוות, תכנון אסטרטגי, גיוס משאבים והערכת פרויקטים.


ד״ר גיורא אלכסנדרון
הוא חבר סגל במחלקה להוראת המדעים, מכון ויצמן למדע. מחקריו עוסקים בהוראת המדעים, בינה מלאכותית, וטכנולוגיות למידה, במטרה לפתח סביבות למידה ׳חכמות׳ ללמידה מותאמת אישית. גיורא פעיל בתחום הסביבה בישראל שנים רבות. ביחד עם שותפיו, הוא הקים את הפורום הישראלי לתזונה בת-קיימא מתוך הבנה שהאנושות נדרשת לאמץ הרגלי תזונה בריאים יותר לאדם ולסביבה, ושקידום אתגר זה דורש מאמץ משולב של חוקרים ואנשי מקצוע מתחומים שונים, המחוייבים לאינטרס הציבורי ולקבלת החלטות מבוססת-מחקר.


ד"ר נועם צ'כנובסקי
, Ph.D במדעי הצמח, הוא גנטיקאי ומטפח צמחים. ייסד את מיזם "זרעי קדם", שמטרתו שימור זרעים מקומיים, הנגשה של זרעים והפצת ידע לתועלת קהילות מקומיות ומגדלים פרטיים. נועם הוא ממקימי הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, מתוך הבנת החשיבות של גידול ירקות מקומי, בקהילות ובאופן פרטי, כחלק ממהפכת התזונה המקיימת.

ועדת ההיגוי

פרופ' אליוט בארי - הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא
אליוט בארי הוא פרופסור באוניברסיטת עברית בירושלים. תחומי המחקר העיקריים שלו נוגעים בבעיות הביו-פסיכו-סוציאלית של רגולציית משקל מהשמנה היתר לאנורקסיה נרבוזה, והיתרונות של התזונה הים תיכונית; המחקר במעבדה שלו בודק את ההשפעות של תזונה על התפקוד הקוגניטיבי. מסינתזה של עבודותיו הוא פתח את המושג Sociotype על מנת להבין כיצד אנשים מתמודדים עם לחץ ומחלות כרוניות. בארי עמד בראש ועדות לאומיות לתוספי מזון והשמנת יתר, והוא יועץ לתזונה במשרד הבריאות. פרופ’ בארי הוא יועץ לארגון הבריאות העולמי, הבנק עולמי ולממשלה הסרבית בנושאי בריאות הציבור. הוא היה מנהל בית ספר בראון לבריאות הציבור ורפואה קהילתי (2003-6) וראש המרכז לשיתוף פעולה בבניית יכולת בבריאות הציבור של ארגון הבריאות העולמי (2007-2013). בארי היה מנהל המחלקה לתזונה אנושית ומטבוליזם בבית הספר לרפואה באוניברסיטה עברית-הדסה והיה יועץ בארגון המזון והחקלאות העולמי (2013-4) שבו, בעקבות פיתוח ופרסום אינדקס תזונתי גלובלי, הוא עבד על אינדיקטורים לביטחון תזונתי וקיימות.

פרופ' ליסה ששון - הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא
פרופ' ליסה ששון
היא דיאטנית מוסמכת וחברת סגל במחלקה לתזונה, לימודי מזון ובריאות הציבור באוניברסיטת ניו יורק (NYU). בתפקיד זה היא מלמדת מגוון קורסים ברמות שונות, ומרכזת את התכנית הקלינית לתואר שני, ההתמחות לדיאטנים, והתכנית ללימודי חו"ל של NYU בטוסקנה בנושא המטבח האיטלקי והתזונה הים תיכונית. פרופ' ששון עובדת גם עם ביה"ס לרפואת שיניים של NYU בקידום תחומי התזונה ובריאות הפה במסגרת תכנית הלימודים שלהם. בנוסף לעבודתה ב-NYU, ליסה מייעצת ללקוחות פרטיים בתזונה נכונה ושמירת משקל, ומשמשת כיועצת יחסי ציבור של ערוץ ניקלודיאון בנושאי בריאות. ליסה היתה חברה בקבוצת העבודה בנושא עיבוד מזון של Global Reporting Initiative, ארגון ללא מטרות רווח שפיתח את הנחיות הדיווח בנושאי קיימות הנפוצות ביותר בעולם.

ד
ד"ר מידד קיסינג'ר
הוא חבר סגל במחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי באוניברסיטת בן גוריון. הרקע האקדמי ותחומי הענין שלו הם מולטידיסציפלינאריים, כגיאוגרף המתמחה בחשבונאות ביו-פיסיקאלית ובפיתוח ותכנון ברי קיימא. המחקר שלו בוחן את הקשר בין פעילות אנושית והסביבה הטבעית (תלות והשפעה). הוא מפתח ומשתמש בכלי חשבונאות ביו-פיסיקאלית (לדוגמא, קרקע, אנרגיה ומים), ובוחן את השפעות המדיניות של קשרי אדם-סביבה ברמות מרחביות שונות. למידד קיסינג'ר תואר ד"ר בתכנון עירוני ואזורי מביה"ס לתכנון קהילתי ואזורי באוניברסיטת בריטיש קולומביה ((UBC ותואר שני בניהול משאבי סביבה מאוניברסיטת חיפה. ד"ר קיסינג'ר מוביל את קבוצת המחקר לקיימות ומדיניות סביבתית במחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי באוניברסיטת בן גוריון בנגב. בהמשך לתחומי הענין שצויינו לעיל, אחד ההיבטים של קבוצת המחקר מתמקד בקיימות של מערכות מזון. המחקר בוחן קשרים ישירים ועקיפים בין יצור וצריכת מזון והיבטים שונים של קיימות. מספר דוגמאות של פרוייקטי מחקר עדכניים הן: מחקר שבחן את התשומות והתוצרת הביו-פיסקאליים של מערכת הגרעינים והבשר בישראל, מחקר על ביטחון המזון בישראל שבחן עד לאיזו מידה יכולה ישראל לפתח אספקת מזון עצמאית ומחקר הבוחן את צריכת המזון וטביעת הרגל שלה במשקי בית.

נגה קונפלד שור - הפורום הישראלי לתזונה בת-קיימא
פרופ' נוגה קרונפלד-שור
היא חברת סגל וראש המחלקה לזואולוגיה של אוניברסיטת ת"א, העוסקת בפיזיולוגיה אקולוגית והתפתחותית. פרופ' קרונפלד-שור מתמקדת במספר תחומי מחקר, כולל מנגנונים ומשמעות של מקצבים ביולוגיים (הן יומיים והן שנתיים), אקולוגיה של ויסות חום הגוף, ומודל של השפעת מנגנון המקצב הביולוגי בבע"ח פעילי יום (כמו האדם) על התפתחות דיכאון וסכרת. היא היתה חברה במועצת המנהלים של החברה להגנת הטבע וחברה בועדת השימור של הדירקטוריון שלה, וכיום היא חברה במועצת המנהלים של רשות הטבע והגנים, וראש ועדות המדע וחינוך של הרשות.

פרופ' רון מילוא - הפורום הישראלי לתזונה בת-קיימא
פרופ’ רון מילוא
הוא חבר סגל במחלקה למדעי הצמח והסביבה במכון ויצמן למדע. פרופ’ מילוא פועל לרתום את כלי המחקר של הביולוגיה המערכתית (Systems Biology) למען אתגרי הסביבה והקיימות. במעבדתו חוקרים את תהליכי הפוטוסינתזה וקיבוע הפחמן שהם המנוע של עולם הטבע להמרת אנרגיית שמש לסוכרים. זהו גם מקור האוכל של האנושות והתהליך הדומיננטי בקביעת הרכב האטמוספירה. המחקרים מתרכזים בבדיקת האפשרויות של מסלולי מטבוליזם מבוססי פחמן בניסיון להבין את עקרונות העיצוב הבסיסיים שאליהם התכנסה האבולוציה במהלך מיליוני שנות ניסויים. מטרת המחקר ללמוד איך לשפר את יכולתנו לייצר מזון ודלק ביתר יעילות. בשנים האחרונות מתבצע במעבדתו מחקר שבוחן את ההשלכות הסביבתיות של יצור וצריכה של מזון מן החי – עוד מסלול מטאבולי חשוב עבור האנושות, שמתרחש בקנה מידה אזורי וגלובלי. פרופ’ מילוא יזם ומפתח את BioNumbers, בסיס נתונים של מספרים ביולוגים שימושיים עבור חוקרים והציבור הרחב.

פרופ' תמר דיין - הפורום הישראלי לתזונה בת-קיימא
פרופ' תמר דיין
היא חברת סגל במחלקה לזואולוגיה של אוניברסיטת ת"א, העוסקת רבות בתחומי אקולוגיה ושמירת טבע. לפרופ' דיין מעורבות רבה בתחומי פיתוח ושילוב קיימות, סביבה וחקלאות, וניסיון רב שנים בפעילות מדעית וציבורית. בין השאר כיהנה בשורה של תפקידים ציבוריים מדעיים וסביבתיים: במליאת רשות הטבע והגנים, כיו"ר ועדת האדם והביוספירה של אונסקו בישראל, כחברת מועצת גנים לאומיים ושמורות טבע, כיו"ר מועצת מכון דש"א (דמותה של ארץ), כחברת דירקטוריון המכון לחקר ימים ואגמים בישראל, כחברת המועצה הלאומית למחקר ופיתוח אזרחי וכיו"ר הוועד המנהל של החברה להגנת הטבע. בשנים האחרונות היא מובילה את הקמתו של משכן אוספי הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל-אביב, שישמש בית לאוספי הטבע הלאומיים של ישראל.